sâmbătă, 19 mai 2012

De dragul vremurilor trecute

Voiam sa abordez tema concursului "Iordan Chimet", competitie literara ce mi-a adus numeroase privilegii in ultimii doi ani de liceu. Ei bine, am aflat ca a fost cerut sa se raspunda la urmatoarea intrebare: "Care ar fi profesia ideala pentru mine? Pentru ce profesie intentionez sa ma pregatesc?"

Sincer sa fiu, as fi scris ca vreau sa ma pregatesc sa fiu om si sa profesez in meseria "viata". La dracu cu profesiile, meseriile, banii, studiile, chinul si alte cele. Sunt atati experiti, specialisti si oameni trecuti prin scoli inalte. De ce sa ma alatur si eu grupului lor exclusivist? Lasati-ma sa fiu om, sa respir, sa ma bucur si sa pun tot sufletul in meseria "viata". Societatea ne-a constrans atat de mult in ultimii ani, ni s-a intiparit in minte ca avem nevoie de o profesie, de o scoala, avem nevoie sa fim "cineva". Si cel mai bine e dacat totul devine ideal: un job cu multe zerouri, putine ore de lucru(preferabil nu dimineata) si liber de doua ori pe saptamana, o data in weekend si o data in zilele lucratoare. Ehh, am exagerat si eu putin! Ce vreau sa zic, e ca nimic nu e ideal, in niciun caz vreo profesie. Cel putin asa consider momentan. Cine stie cat o sa rad peste vreo 5 ani cand ma intorc de la slujba si citesc postul asta din intamplare.

Ideal ar fi sa invatam sa fim oameni, sa combinam binele, frumosul si adevarul intr-o simfonie curata, iar asta sa ne calauzeasca in viata. Sa ne valorificam calitatile, sa le punem in folosul celorlalti si sa-i ajutam, caci impreuna putem sa urcam o noua treapta a civilizatie. Sa lasam deoparte egoismul, sa acceptam ca suntem diferiti in gandire, si ca X nu percepe lumea in acelasi fel cum percepe Y (nah, ca daca ma mai strofoc mult imi iese de o ecuatie!) Sa adaugam umor si voie buna, sa privim catre interior, dar sa nu scapam din vedere exteriorul. Si sunt sigur ca asta e cea mai grea meserie. Sa faci toate aste intr-o viata chiar e o provocare. Si faptul amuzant e ca nicio scoala nu te invata sa fii om. Asta te invata experienta, cand iesi afara si dai peste atatea, cand iti asumi riscuri, cand tintesti catre ceva, cand visezi ori esti dezamagit sau la pamant. Asta nu se citeste in niciun manual, si se aplica diferit la fiecare individ. Nu sunt reguli generale, nu sunt avertismente sau semnale si in niciun caz nu se poate lua de la capat. Nu sunt facultati sa ofere asa specializare, e doar un amalgam de situatii atemporale. Nu sunt profesori care sa te noteze, e doar constiinta ta. Iar notele, le iei decat la sfarsit, la sfarsit de tot. Insa toata lume trece. Dar daca treci fara sa iei aminte, constati ca usa ce s-a inchis in spatele tau tocmai ce ti-a deschis un alt inceput.

P.S. Observati primul cuvant, "voiam". Initial nu mai doream sa abordez tema concursului si dupa primul paragraf as fi vrut sa scriu despre cum ma gasesc in ultima vreme gandindu-ma tot mai mult la vremurile trecute. La cum vremurile alea nu se mai intorc, la fel cum si eu merg inainte pe drumul meu devenind mai complex cu fiecare zi ce trece. Problema e asta: "cata luciditate, atata constiinta, cata constiinta, atata pasiune si deci atata drama."

Insa "timpul mai are rabdare ..."

Un comentariu:

Suflet de curva spunea...

timpul nu mai are rabdare. stii si tu