joi, 20 ianuarie 2011

Intermitentele mortii

A doua zi nu a mai murit nimeni ...
O moarte care hotaraste sa isi suspende activitatea pune o monarhie de la capatul lumii intr-o situatie fara precedent. Niciodata de la inceputul lumii nu a trecut zi in care un astfel de fenomen sa nu se intample.Fara sa se produca un deces cauzat de vreo boala,de o cadere morala,de o sinucidere,de un accident sau vreun omor.Si brusc,noul anu aduce eliberarea tarii din ghiarele mortii. Bucurie nevoie mare,toti cred ca e un popor milui,cel a carui istorie se va nara de Saramago,ca sunt binecuvantati ca au scapat de acest inamic public ce isi face de cap de la facerea lumii.
Viata fara de moarte ca viata fara de moarte dar nu a zis nimeni viata fara de boli,accidente,tentative etc. "Cei care,fara sa moara,pe pragul mortii se aflau" invadau spitalele,holurile, casele rudelor si in final tara. Maphia se ocupa,clandestin,de trecerea muribunzilor ce ingreunau traiul poporului de parte cealalta a granitei,unde moarte inca actiona.
Dupa opt luni,moartea trimite o scrisoare prin care isi explica absenta intentionata si anunta ca de acum se va muri in felul urmator: cei a caror viata mai are de licarit o saptaman vor primi o scrisoare violet,ce ii anunta ca timpul le va ajunge la final in opt zile,dandu-li-se timp sa isi ia ramas bun cum se cuvine,sa isi faca testamentul,sa isi palteasca darile si sa se impace ce ce stim noi ce var cu care nu au mai vorbit de 20 de ani.
Scrisorile violet inspaimanta lumea,coasa sta sprijinita de perete in camera nelocalizabila a mortii prinzand rugina iar o noua intriga anima romanul. O scrisoare se tot intoarce,destinatarul refuzand sa se supunaa destinului ce aranjeaza lucrurile in lume. Moarte ii face o vizita,ii observa ritmul de viata al violoncelistului,cai acesta este netrebnicul ce isi refuza sfarsitul. Actiunea decurge intr-o maniera comica,savuroasa,moarte continuand sa fie personificata in modurile cele mai hazlii. Dusmanca ia forma unama,intruchipand o femei frumoasa,genul de fiinta fatala si intrevine in viata bietului om.
Flirturile abunda de replici incarcate de mister si pasiune,de otrava si miere. Ceea ce era scris sa se intample se intampla in sfarsit,si din nou,si inca o data. El adormi,ea nu. SE duce in bucatarie si cu un chibrit oisnuit facu sa arda scrisoare. Moartea se intoarse in pat,si ea care nu dormea niciodata,simti ca somnul facea sa-i cada suav pleoapele. A doua zi nu a murit nimeni.

Niciun comentariu: